Tak

Glass, plast eller metallplate? Ulike takmaterialer har ulike fordeler. Vi hjelper deg å velge riktig!

Taket på uterommet ditt er viktig av mange årsaker. Siden varme stiger oppover, kan et dårlig isolert tak bli en ordentlig energityv. Taket er også en svært viktig del av utseendet – og påvirker i høy grad opplevelsen når du befinner deg i uterommet.

Hvis du vil dra nytte av det naturlige lyset i størst mulig grad, skal du velge et gjennomskinnelig takmateriale, enten glass eller kanalplast. Begge slipper gjennom lyset, men også en del av varmen. Hvis du velger et gjennomskinnelig tak, må du tenke på hvilken himmelretning uterommet ligger i. Lys fra sør og vest er svært skarpt, mens lyset fra nord og øst er «mykere». Hvis rommet er sørvendt, kan solskjermingsglass eller en markise være et godt alternativ.

Et tak helt i glass gir en eksklusiv følelse, og skaper en fantastisk romfølelse i uterommet. Det er en heftig opplevelse å ligge på ryggen i behagelig romtemperatur og se stjernene blinke gjennom taket. Tenk på at et glasstak mot sør kan gjøre at det blir svært varmt i uterommet den varmeste delen av sommeren. Hvis du har et brutt tak, kan du velge å ha glasstak på den ene siden av mønet, og dekket tak i den retningen solen er sterkest. Et tak i kanalplast slipper gjennom lyset og filtrerer bort de skarpe refleksene som noen ganger kan oppstå hvis taket er helt i glass. Tak i kanalplate er det vanligste alternativet, og er tilgjengelig både som opalfarget, klar, hvit eller røykfarget plate.

Et dekket tak stenger varmen ute i større grad, men det slipper heller ikke gjennom lyset. Den aller mest energieffektive løsningen er et isolert båndplatetak, som mange også velger når uterommet skal harmonere best mulig med huset. Du kan også velge et tak i celleplast, som du kan male innvendig for å øke innendørsfølelsen.

Viser alle 5 resultater

0