Spørsmål og svar

Glaspartier

 • Hva er forskjellene på Santex Elegance og Santex Superior? Santex Superior-partiene har brutt kuldebro og dobbelt glass. Du kan lese mer om dette under overskriften «Produkter» – «Glasspartier» – som også inneholder en illustrasjon av hvordan Santex Superior er bygd opp.
 • Hva er brutt kuldebro? Aluminiumsprofiler leder kulde/varme. For å hindre at kulde ledes inn i rommet, er profilen delt med en plastprofil i midten, som gir effektiv isolasjon.
 • Hvorfor skal man velge energiglass i stedet for vindusglass? Både energiglass og enkeltglass er 4 mm tykke. Energiglasset har imidlertid et lag med tinnoksid på den ene siden av glasset. Det ytre laget hindrer at varmen stråler ut fra rommet, og minimerer risikoen for dugg og rimfrost på glasset (under forutsetning av at bakken har fuktsperre).
 • Hvor stor bredde kan man ha på skyvepartier og faste partier? Det avhenger av en rekke ulike faktorer, for eksempel modell, høyde og øvrig konstruksjon rundt partiet. Se hvert enkelt glassparti for å se maks- og minimumsmålene.glasparti för att se vilka max- och min-måtten är.
 • Hvilke U-verdier har våre glass? Elegance 5,8 – 1-lags herdet sikkerhetsglass. 3,9 – 1-lags energiglass. Herdet sikkerhetsglass. Elegance + 2,9 – 2-lags isolerglass med varm kant og argongass. Herdet sikkerhetsglass. 1,7 – 2-lags isolerglass med varm kant og argongass inkl. 1 energiglass. Herdet sikkerhetsglass. Superior 2,7 – 2-lags isolerglass med varm kant og argongass. Herdet sikkerhetsglass. 1,1 – 2-lags isolerglass med varm kant og argongass med energiglass. Herdet sikkerhetsglass. Extend Ned til 0,5.
 • Hvilke farger kan man få på profilene på glasspartiene? Aluminiumsprofilene til Santex’ glasspartier finnes i to basisfarger: natureloksert og hvit. For deg som ønsker noe ekstra, har Santex’ designer valgt ut fem basisfarger: Grå RAL 7016, Blå RAL 5003, Rød RAL 3004, Brun RAL 8019 og GRIS 900 Sable Futura lakk. Det er også mulig å få en helt valgfri farge ifølge RAL-skalaen. Velg mellom blanke profiler og profiler med struktur. Se også vår eksklusive fargekolleksjon Futura. Kontakt din Santex-forhandler for mer informasjon.
 • Santex’ skyvedører fra slutten av 80-tallet glir på klosser. Kan man bytte ut klossene med hjul? Ja, hvis den nedre profilen på skyvepartiet er 50 mm høy, er det mulig å bytte til hjul. Et utskiftingssett kan bestilles hos forhandleren. Man trenger ett sett til en dør.

Tak

 • Kan man bruke skyvetak til en vinterhage som har isolerglass? I teorien ja, men siden varmen alltid stiger opp, anbefaler vi å velge vårt 35 eller 50 mm faste tak med brutt kuldebro for best mulig isolasjon.
 • Hvilket tak skal man kjøpe når man kjøper energiglass? Vårt faste 16 mm tak har en U(K)-verdi på 1,98, og vårt faste 25 mm tak har en U-verdi på 1,4. Siden energiglass holder svært godt på varmen i rommet, anbefaler vi å velge 25 mm Santex fast tak.

Stamme

 • Når skal man velge aluminiumskledd stamme og bare trestamme? Det er et spørsmål om smak, siden det er fordeler med begge alternativene. Den aluminiumskledde stammen er f.eks. helt vedlikeholdsfri der limtrestammen er helt innkledd. En limtrestamme gir høy isolasjon og et triveligere inntrykk.
 • Kan man få rommet i andre mål enn standardmål? Ja, Santex’ komplette rom finnes i en mengde faste standardmål, men kan også bestilles i nøyaktige millimetermål. Se «Komplette uterom» – «Skreddersydd» her på nettsidene.
 • Hva menes med et vinkeltilknyttet rom? Et rom som grenser mot et vinklet hus. Rommet knyttes til mot to husfasader.

Montering

 • Hvor raskt går det å montere et komplett Santex uterom? Hvis bakken er klar og man er noenlunde praktisk anlagt, klarer to personer å bygge et komplett rom på en helg.

ROT-fradrag (kun i Sverige)

 • Kan man bruke ROT-fradraget når man bygger et uterom/en vinterhage? Man kan få ROT-fradrag på arbeidskostnaden i forbindelse med byggingen hvis man bor i villa. ROT-fradraget har et tak på 50 000 kr. Taket er imidlertid per person, så hvis det er to voksne i husstanden og man betaler for en stor jobb, kan man dele opp fakturaen og kreve ROT-fradrag på 50 000 kr hver. Borettslag har ikke rett til ROT-fradrag når det gjelder utvendig arbeid.
0