Planleggning er nøkkelen til et perfekt uterom - Santex norska

Planleggning er nøkkelen til et perfekt uterom

Når det skal bygges et uterom er det viktig å tenke nøye etter, før det bestemmes hvordan rommet skal se ut og hvor stort det skal være.

– Det viktigste spørsmålet som bør stilles er «Hvordan skal uterommet brukes?», sier Klas Sjöstrand, som driver arkitektbyrået Arklas i Malmö.

For mange er uterommet et sted å omgås – en slags forlengelse av hverdagsrommet. Her vil man kunne sitte og nyte et godt måltid og bruke kvalitetstid sammen med familie og venner.

– Jeg pleier å anbefale at det skal være en god forbindelse med kjøkkenet, sier Klas Sjöstrand. Det er mye lettere dersom en slipper å løpe gjennom hele huset med tallerkener og kaffekanner, fortsetter han.

– En vanlig feil er å lage uterommet for lite, forklarer Klas. En spiseplass og en liten sittegruppe og så er uterommet plutselig fullt. Legg til noen kvadratmeter ekstra – det vil ingen kommer til å angre på. Husk på at hvis det velges et uterom med brutte hjørner, så forsvinner det noen kvadratmeter som det kan være lurt å kompensere for.

Et uterom kan være en billig måte å endre huset på, pluss at i et område med lik bebyggelse kan et praktisk uterom være en fin måte å gjøre det litt annerledes på.

– En vinkel på huset gjør fasaden mer spennende og ved et eventuelt salg er dette også en utmerket måte å vekke kjøpernes interesse på, råder Klas.

“På en tegning kan det endres hvor mye som helst. Men når uterommet er på plass, blir det vesentlig vanskeligere å endre…”

Det er av stor betydning i hvilken retning uterommet ligger – både når det gjelder varme og lys.

– Fra nord og øst kommer det et mykt og behagelig lys, mens lyset som kommer fra sør og vest er vesentlig skarpere, sier Klas.

Når det skal bestemmes hvordan det nye uterommet skal se ut, bør det alltid tas hensyn til hvordan det eksisterende huset ser ut. Dersom det er et eldre hus i landlig stil, er det bra om uterommet smelter inn så godt som mulig inn med huset.

– Men dersom det er en moderne villa i byen, kan det være virkningsfullt med kontraster. Til et helt hvitt hus blir det ofte veldig flott med en grønn eller mørkegrå stamme på uterommet, sier Klas. Tomtene i nye boligmråder er ofte små og husene ligger relativt tett. Da er det ekstra viktig å tenke på innsyn i uterommet.

– Allerede under planleggingen bør det tas hensyn til hvor godt naboer og forbipasserende kan se inn i uterommet. Et godt råd kan være ikke å ha glass hele veien rundt. Det reduserer innsyn og skaper en litt mer privat atmosfære, avslutter Klas.

6 råd fra arkitekten

1. Uterom + Kjøkken = sant

Ofte brukes uterommet i forbindelse med måltider av ulike slag. Pass derfor på at det blir lett å komme fra kjøkken til uterum. En utgang rett fra kjøkkenet er optimalt.

2. Sats på kvalitet

Når det gjelder uterom er det stor forskjell på prisklassene. Unngå de billigste skyvemodulene på markedet, da unngås også mange problemer.

3. Sørg for luftning

På varme sommerdager kan det bli skikkelig varmt i et uterom. Sørg for at det er partier som kan åpnes på minst to steder, slik at det blir gjennomtrekk ved lufting.

4. Tenk utenfor boksen

…eller i hvert fall utenfor uterommet. Enkelte ganger kan det være hyggelig å ha en utendørsflate i tilknytning til uterommet. Et tregulv eller belegningsstein kanskje?

5. Tenk på innsyn

Pass på at det er helt uforstyrret og ikke er innsyn, i hvert fall i en del av uterommet. Et hjøre uten innsyn kan være gull verd, f.eks. når nysgjerrige naboer lufter hunden.

6. Tenk på flaten!

Dersom rommet blir for lite, er det både vanskelig og dyrt å gjøre om etterpå. Husk at brutte hjørner krever plass, legg derfor gjerne til noen kvadratmeter ekstra.

0